Help, ik heb schuldhulp nodig

Zonder dat je het direct in de gaten hebt zijn er jaarlijks duizenden ondernemers die schuldhulp nodig hebben. Maar wat is schuldhulp en wanneer krijg je er precies mee te maken? Schuldhulp, of ook wel bekent als schuldhulpverlening, wordt verleend wanneer jij of je bedrijf financiële schulden moet gaan aflossen (ook wel saneren genoemd).

Medewerking van de schuldeisers en voorwaarden
Wanneer je schulden moet aflossen en je hierbij schuldhulp krijgt, is het van belang dat de schuldeisers vrijwillig hier aan meewerken. Daarnaast moet je als schuldenaar aan enkele voorwaarden voldoen om daadwerkelijk schuldhulp te krijgen. Zo mag je geen nieuwe schulden maken in de periode dat je schuldhulp krijgt, je moet de vaste lasten op tijd betalen en een maximale afloscapaciteit inzetten voor de aflossing.

Wat is een maximale afloscapaciteit?
Voor het aflossen van je schulden wordt de maximale afloscapaciteit berekend. Dit wordt gedaan op grond van je Vrij Te Laten Bedrag (VTLB). Waarbij de volgende formule wordt gebruikt:
Netto inkomsten – VTLB = afloscapaciteit.

Voorbeeld berekening afloscapaciteit
Vanuit de afloscapaciteit wordt een aanbod gedaan naar de schuldeisers, en wordt gedaan in de vorm van een percentage van het schuldbedrag. Een klein voorbeeld, wanneer je €1100 netto verdiend en je VTLB is 900. Dan wordt de afloscapaciteit €200,- per maand. In een traject van drie jaar (is 36 maanden) 36 x 200 = €7200 aflossen.

De rol van een schuldhulpverlener
Tijdens het traject worden alle schulden die je hebt geïnventariseerd. Van hieruit wordt een voorstel gedaan aan de schuldeisers. In dit voorstel gaat het vaak om een bepaald percentage dat betaald moet worden door de schuldenaar. Wanneer het gaat om belastingen, wordt dit percentage verdubbeld.

Worden schulden ook wel eens kwijtgescholden?
Als schuldenaar moet je voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. Wanneer je je drie jaar lang aan deze voorwaarden hebt gehouden, wordt het restant aan schulden kwijtgescholden. Tenzij de schuldeisers niet akkoord gaan met het voorstel van de schuldhulpverlener, dan kan het traject langer duren dan verwacht.