EED energie-audit voor jouw bedrijf

EED energie-audit voor jouw bedrijf

EED energie-audit voor jouw bedrijf

Als ondernemer kan het voorkomen dat je een energiebesparingsonderzoek moet laten uitvoeren in het kader van de EED (de Europese Energy Efficiency Directive). De EED energie-audit is een verplichte audit die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn. Deze richtlijn heeft als doel om minder energie te verbruiken in Europa. Daarbij bevat de richtlijn verplichtingen voor bedrijven en ondernemers. In dit blog vertellen we je er meer over.

Voordelen van de EED energie-audit

Bij een EED energiebesparingsonderzoek kun je rekenen op het volgende:
  • Een grondige manier van werken.
  • Een duidelijk overzicht van je energieverbruik.
  • Een helder overzicht van concrete en nuttige manieren om in de toekomst energie te besparen. Inclusief investeringstijden en terugverdienperioden.
  • De wetenschap dat je geen boete(s) zult krijgen voor het ontlopen van de EED of het niet voldoen aan de eisen.
  • Een duurzamere en meer milieubewuste onderneming.

Strengere regels

De EED is in 2012 opgesteld door de EU. De EED bestaat uit diverse maatregelen die als doel hebben: bijdragen aan het verminderen van energieverbruik binnen de EU. Een belangrijke verantwoordelijkheid hierbij kwam te rusten op de schouders van bedrijven. In het kader van de EED hebben zij de verplichting om per periode een energiebesparingsonderzoek uit te laten voeren. Sinds 2017 worden er ook strengere controles gedaan op het gebied van het nakomen van deze verplichtingen.

Regels en uitzonderingen

Als je onderneming minstens 250 fte in dienst heeft, een omzet met een minimum van € 5.000.000 of een jaarlijkse balans van meer dan € 43.000.000 dan dient je bedrijf een energie-audit uit te laten voeren. Tenzij je voldoet aan de volgende uitzonderingsregels:
  • Je hebt een Europees of internationaal geaccrediteerd energiebeheersysteem zoals de ISO 50001 of ISO 14001 gecombineerd met de ISO 14051.
  • Je hebt een keurmerk dat door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat erkend wordt. Dit keurmerk dient dan wel betrekking te hebben op je complete bedrijf

Meer weten

Vraag vandaag nog een EED energie-audit aan voor jouw bedrijf. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van energie en bedrijven? Hou dan vooral ons blog in de gaten.