Hoe wordt een brandblusser eigenlijk gevuld?

brandblusser

Een brandblusser kan levens redden. Maar dan moet deze natuurlijk wel werken! Elke brandblusser dient gevuld te zijn met een blusmiddel. Dat kan een vloeibare stof of een middel in gasvorm zijn: denk aan schuim, poeder (van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat bijvoorbeeld) en CO2 (koolstofdioxide). Om te voorkomen dat je tijdens een brand voor akelige verrassingen komt te staan, is het verstandig om brandblussers jaarlijks door een professionele dienst te laten onderhouden en indien nodig bij te laten vullen. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

In de fabriek

Nadat machines van staalplaten een ronde koker vervaardigd hebben, krijgt de blusser een deksel, bodem en bevestigingsbeugels. Vervolgens worden schuimblussers aan de binnenkant voorzien van een coating die corrosie van de romp voorkomt; andere soorten blussers hebben dit niet nodig. Wat alle soorten wel krijgen, is een coating aan de buitenkant, in die kenmerkende rode kleur van brandblussers. Nu is de brandblusser klaar om gevuld te worden met poeder, schuim of CO2. Hierna worden alle onderdelen, van spuitpistool tot drukmeter, erop bevestigd en ondergaat de blusser een heliumtest – om vast te stellen of hij goed dicht is.

brandblusser

Na aanschaf

Om de werking te garanderen, hoort een brandblusser wettelijk elke 5 of 10 jaar hervuld te worden. Dat is raadzaam om de veiligheid van jezelf, je eigendommen en anderen te waarborgen. Bovendien helpt dit onderhoud je om te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen. Een eigenaar van een pand is namelijk verplicht om genoeg gebruiksklare, dus gevulde, brandblussers in het gebouw te hebben hangen. Naast het plaatsen van brandblussers zijn er nog meer manieren waarop je een kantoorpand brandveilig kunt maken. Voorkom in elk geval dat jouw brandblusser tot de 7 procent behoort die niet functioneert tijdens een brand: kies voor goed onderhoud, want dat is van levensbelang.

  • Het schuimconcentraat in schuimblussers gaat tot vijf jaar mee. Na die tijd kan het zijn dat ze geen dekkende laag meer geven over de brandhaard. En schuimblussers die niet na 5 jaar hervuld zijn, kunnen onder stroom komen te staan tijdens een elektronica brand.
  • Een poederblusser moet om de 10 jaar worden hervuld. Het poeder kan namelijk gaan klonten, wat de boel kan gaan blokkeren. Hierdoor valt er met het toestel minder goed te blussen. En dat is natuurlijk niet bepaald veilig.
  • Een CO2-blusser dient elke 10 jaar te worden hervuld én op stevigheid te worden getest, aangezien CO2 in een cilinder onder enorm hoge druk is opgeslagen. De vulling van de koolstofdioxide blusser mag slechts 10% naar beneden afwijken vanaf het bruto totaalgewicht.