Hoe en waarom vastleggen van je merknaam?

Als je een eigen bedrijf hebt of van plan bent er een te starten, is het van groot belang om je merknaam vast te leggen. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe ga je te werk? In dit blog vertellen we je alles over hoe en waarom van het vastleggen merknaam.

Waarom je merknaam vastleggen?

Het vastleggen van je merknaam biedt je bescherming tegen anderen die gebruik willen maken van jouw naam. Door je merknaam te registreren, creëer je namelijk een wettelijk beschermde identiteit voor jouw bedrijf. Hierdoor voorkom je dat anderen ongeoorloofd gebruik maken van de naam die jij als identiteit hebt gekozen.

Bovendien geeft het vastleggen van je merknaam je het exclusieve recht om deze te gebruiken. Hiermee voorkom je dat concurrenten jouw naam gebruiken voor hun eigen producten of diensten en je daarmee jouw unieke identiteit verliest.

Hoe leg je je merknaam vast?

Je kunt je merknaam op verschillende manieren vastleggen. Zo kun je je merknaam vastleggen als handelsnaam, maar ook als merknaam. Een handelsnaam kun je registreren bij de Kamer van Koophandel als de naam die jij voert in het handelsverkeer. Een merknaam kun je vastleggen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) of bij de Europese Unie voor de richtlijnen voor merkregistratie in heel Europa.

Het vastleggen van een merknaam is een zorgvuldig proces. Om te voorkomen dat je merknaam al vergeven is of niet voldoet aan de eisen van BOIP of de EU, is het aan te raden om eerst onderzoek te doen naar de beschikbaarheid van jouw merknaam voordat je deze vastlegt.

Bescherming tegen inbreuk

Naast het vastleggen van je merknaam, is het ook belangrijk om deze te beschermen tegen inbreuk. Je merknaam kan worden beschermd door het te registreren, maar je kunt ook aanvullende maatregelen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld optreden tegen domeinkapers die azen op jouw domeinnaam.

Een andere manier om je merknaam te beschermen is door het opstellen van een merkbeschermings- of -gebruiksbeleid. Hierin leg je vast hoe je wil dat jouw merk wel of niet wordt gebruikt en treden eventueel op tegen inbreukmakers.

Beschermingsduur

Wanneer je je merknaam hebt vastgelegd, geldt de bescherming in eerste instantie voor 10 jaar. Na deze periode kun je de beschermingsduur verlengen. Je merknaam is dan beschermd zolang je deze verlengt en gebruikt.

Het vastleggen van je merknaam is een belangrijke stap in het beschermen van jouw bedrijfsidentiteit. Het biedt bescherming tegen gebruik door anderen en zorgt ervoor dat jouw unieke identiteit behouden blijft. Het proces van het vastleggen van je merknaam kan zorgvuldig worden uitgevoerd door onderzoek te doen naar de beschikbaarheid voordat je deze vastlegt. Zorg er ook voor dat je je merknaam beschermt tegen eventuele inbreuk door bijvoorbeeld een merkbeschermingsbeleid op te stellen en op te treden tegen domeinkapers. Uiteindelijk geldt de bescherming van je merknaam voor 10 jaar, waarna je dit tijdig kunt verlengen en blijven gebruiken. Ga voor meer informatie Merkenspot!