Grootformaat printers: welke kies jij?

Printers

Een grootformaat printer kan heel handig zijn als je regelmatig afdrukken maakt op A1 of A0 papier. Er is echter een ruime keuze aan grootformaat printers en het kan soms lastig zijn om de juiste printer te kiezen. Wij geven je daarom een aantal tips in dit artikel.

A1 of A0

grootformaat printers

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een A1 of een A0 printer wilt. Als je op A0 papier print, krijg je nog grotere afdrukken. Het nadeel van A0 grootformaat printers is dat ze vaak duurder zijn in de aanschaf. Daarbij heb je voor een A0 afdruk ook meer papier en meer inkt nodig, waardoor de kosten hiervoor ook oplopen.

Zwart-wit of full-colour

Natuurlijk is het heel mooi om je afdrukken full-colour uit te printen. Echter is dit niet altijd nodig en full-colour printers kosten over het algemeen meer dan zwart-wit printers. Daarbij ben je bij full-colour afdrukken vaak ook meer geld kwijt aan het inkt. Bedenk daarom van tevoren goed wat je echt nodig hebt.

Formaat van de printer

Printen

Een grootformaat printer neemt vaak veel ruimte in beslag. Het is ook beter om deze printer niet in dezelfde ruimte te zetten als waar je werkzaam bent. Bepaal waar de printer moet komen te staan en meet op hoeveel ruimte je hier hebt. Aan de hand hiervan kun je bepalen wat het formaat van de printer die je kiest maximaal mag zijn.

Kosten van het onderhoud

Bij het kiezen van een grootformaat printer let je natuurlijk op de kosten van de printer zelf. Maar let je ook op de kosten van het onderhoud? Controleer eens wat de kosten van de cartridges zijn voor de printer die je op het oog hebt en ga ook na hoeveel inkt de printer verbruikt. Verder is het ook aan te raden om te kijken van onderdelen die je in de toekomst eventueel zou moeten vervangen.