Wat te doen bij een lekkage in uw bedrijfspand?

Lekkage bedrijfspand
Een waterlek kan verwoestende gevolgen hebben voor uw bedrijf. Van materiële schade tot verstoring van de bedrijfsvoering, de impact kan groot zijn. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om de schade te minimaliseren en snel weer operationeel te zijn.

1. Blijf kalm en evalueer de situatie

Het is essentieel om kalm te blijven bij het ontdekken van een lekkage. Een helder hoofd helpt bij het nemen van de juiste beslissingen. Beoordeel eerst de omvang en de bron van de lekkage. Is het een kleine lekkage die druppelt of een grote die water uitstort? Kun je het zelf oplossen? Of heb je een professional, zoals Riool-Direct, nodig die de lekkage kan verhelpen? Wacht nooit te lang met het inschakelen van professionele hulp. Hoe sneller zij aan het werk kunnen, des te meer zij de schade kunnen beperken.

2. Zet de watertoevoer af

Zoek de hoofdkraan en sluit deze af om verdere waterschade te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als de lekkage ernstig is. Zorg ervoor dat alle medewerkers weten waar de hoofdkraan zich bevindt en hoe deze afgesloten moet worden.

3. Verwijder waardevolle en gevoelige apparatuur

Bescherm waardevolle bedrijfsactiva door ze uit het getroffen gebied te verwijderen. Elektronische apparatuur en belangrijke documenten moeten als eerste in veiligheid worden gebracht. Gebruik plastic zeilen of waterdichte containers als tijdelijke bescherming.

4. Maak het gebied droog

Gebruik emmers, dweilen en natte/droge stofzuigers om overtollig water te verwijderen. Ventilatoren en luchtontvochtigers kunnen helpen bij het versnellen van het droogproces. Dit vermindert niet alleen de schade, maar voorkomt ook schimmelvorming.

5. Documenteer de schade

Maak foto’s en video’s van de schade voor verzekeringsdoeleinden. Noteer ook alle beschadigde items en infrastructuur. Dit helpt bij het indienen van een nauwkeurige verzekeringsclaim en kan bijdragen aan een snellere afhandeling.

6. Voorkomen is beter dan genezen!

Nadat het lek gedicht is, is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen. Dit kan inhouden het regelmatig laten inspecteren van leidingen en daken, het installeren van waterdetectoren en het opstellen van een noodplan voor toekomstige lekkages. Door preventieve maatregelen te nemen, kunt u toekomstige problemen voorkomen en uw bedrijfspand beter beschermen tegen waterschade. Meer lezen? Klik hier voor ons blogoverzicht!