Een LED Scherm met een kleine pixelpitch

P10 led scherm

Een van de veel gebruikte termen bij het willen aanschaffen van een led scherm is de pixelpitch. Hieronder zal ik beschrijven wat een pixelpitch precies in houdt.

Pixelpitch uitleg

Het woord pixelpitch zegt het zelf eigenlijk al. Het is de grootte van de pixel. Een beeldscherm is altijd opgebouwd uit pixels. Zo is een led scherm van een computer of laptop bijvoorbeeld vaan 1920 x 1080 pixels. Dit is HD. Ultra HD is weer 3840 x 2160 pixels. Het gaat er dus om hoe fijn een beeldscherm zijn beeld weergeeft. Bij grote led schermen is dit ook van belang. Vooral als je dichtbij een led scherm staat ga je uiteindelijk de pixels zien.

Het is dus van groot belang vanaf welke afstand een led scherm wordt bekeken. In de praktijk is gebleken dat je het aantal mm in pixelpitch kunt nemen als afstand in meters waar vanaf het led scherm mooi zichtbaar wordt en de pixels niet meer zichtbaar zijn. Dus een pixelpitch 5 is vanaf 5 meter goed zichtbaar en een pixelpitch 10mm vanaf 10 meter. Zo heeft u een indicatie.

Dit is met name van belang voor de aanschafprijs. Als een LED scherm van pixelpitch 1 millimeter even duur zou zijn als een led scherm van pixelpitch 10 millimeter dan zou men altijd voor een pixelpitch 1 millimeter gaan. Uiteraard is dit niet zo. Een pixelpitch 1 mm heeft 100x zoveel LED’s als een pixelpitch 10 mm dus u zult begrijpen dat deze led schermen veel duurder zijn. Daarnaast zijn deze leds natuurlijk veel kleiner en geven een kleinere lichtopbrengst.

De gebruikelijke pixelpitch voor buiten led schermen die voor reclame worden gebruikt zoals reclamezuilen, reclameborden en led boarding langs het voetbalveld is Pixel 10 en Pixel 16 millimeter. Deze worden ook vaak uitgevoerd in DIP LED’s omdat deze een hogere lichtopbrengst hebben.

Indoor led schermen hebben vaak een pixelpitch van 3 millimeter tot 5 millimeter omdat deze ook vaker van dichtbij bekeken worden.

Voor meer informatie over pixelpitch, SMD of DIP LED’s of andere technische specificaties kunt u terecht bij www.leddisplayexpert.nl.