Code 95 halen om als chauffeur te mogen werken

Internationaal

In Nederland moet je in het bezit zijn van een basiskwalificatie, om als beroepschauffeur aan het werk te mogen gaan. Code 95 halen is een vereiste voor deze basiskwalificatie! Er zijn verschillende Nederlandse rijscholen die een cursus voor deze basiskwalificatie aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van een rijschool als Verkeersschool Wesseldijk. Je vindt hier meer informatie over hetgeen je moet doen, om deze basiskwalificatie te behalen. Op de website van de Nederlandse overheid vind je de uitzonderingen op deze regel. Wist je bijvoorbeeld dat een bestuurder van een vrachtwagen bij de brandweer geen basiskwalificatie hoeft te behalen?

Code 95 halen

Code 95 halen met een 35-urige cursus

Code 95 halen doe je door een cursus van minimaal 35 uur te volgen. De duur van deze cursus is vastgelegd in de Richtlijn Vakbekwaamheid. Dit maakt dat het niet mogelijk is om de cursus te versnellen. Een cursus voor code 95 bestaat uit twee delen, namelijk: een theorie- en praktijkdeel. Het grootste deel van deze 35 uur bestaat uit het doorspitten van theorie. Gelukkig bieden veel rijscholen de mogelijkheid om een deel van de theorie thuis te bestuderen. Zo hoef je niet voor de volledige 35 uur op locatie aanwezig te zijn. Minimaal 7 uur van deze cursus bestaat uit praktijktrainingen. Deze worden logischerwijs wel op locatie aangeboden.

Buschauffeur

Je basiskwalificatie via je werkgever behalen

Je kunt jezelf aanmelden bij een rijschool voor het volgen van een cursus voor code 95. Er zijn echter ook mogelijkheden om dit via je werkgever te doen. Je werkgever kan in zo’n geval een pakket bij een rijschool afnemen, waarbij alle chauffeurs hun basiskwalificatie in een keer behalen. Na vijf jaar verloopt de basiskwalificatie weer, waardoor deze cursus opnieuw gevolgd zal moeten worden. Informeer eens bij een rijschool bij jou in de buurt, wat de mogelijkheden zijn op dit gebied.